De drie hoofdzuilen van Yoga; Bhakti, Jnana en Karma

 

Bhakti

Bhakti betekent universele liefde, onvoorwaardelijke liefde. Onbekend voor het denken want die zit altijd in de para van tegenstellingen. En de mens worstelt met het persoonlijke dat het wat voor hem dient te betekenen. Maar de liefde van Bhakti yoga is een heel ander en bijzonder gevoel, omdat het zichzelf ontstijgt. De kunst van het liefhebben bestaat erin te komen van die eerste liefde, die we hopelijk allemaal kennen, tot de tweede, waarin geen spoor van dualiteit, van tweeheid meer valt te bekennen. 

 

Jnana  

Jnana betekent waarachtige kennis en wijsheid. Directe kennis en wijsheid zit verborgen is het AL. Veel te groots om in een gedachtes waar te nemen, dit kunnen enkel echo vormen ervan zijn.

Jnana yoga, niets bij leren maar afleren. Controle verkrijgen over de zinnen achter de zintuigen. Meditatie betekent letterlijk dat de gedachten tot stilstand is gekomen. Concentratie is een puntigheid om kennis te verkrijgen (mogen ontvangen door vrije doorstroming) uit de wijsheid is er alleen maar een vredige staat van toeschouwen. Het pad bewandelen is steeds weer proberen los te laten van misvattende verbeeldingen en verleidingen van de gedachtes. Vanuit de natuurwetten en meditatief leven. Kennis wat doorgeven wordt aan het denkvermogen om te integreren in het leven.

 

Karma 

Karma speelt zich af in een wezen. Het werkveld, instrument van een ziel. Een verstrikking van egocentrisch bewustzijn, als voeding voor realisatie van een volmaakt proces. Karma yoga 'Wie goed doet, goed ontmoet'. 

 

Meer yogavormen op Fascinerend.nlMenu